Home / Toepassingen / Case Studies / Sport / Wembley Stadion, Verenigd Koninkrijk

Wembley Stadion, Verenigd Koninkrijk

Producten

 • Wembley_arch
 • Wembley Stadium, UK
 • Wembley Stadium, UK
 • Lamprendement

  Lamprendement

  Hoe efficiënt een lamp elektriciteit in licht omzet (lm/W).

 • Ballastclassificatie

  Ballastclassificatie

  Regelt de stroomvoorziening naar de lamp (Energy Efficiency Index of EEI).

 • Lichtverdeling

  Lichtverdeling

  Het licht wordt geregeld en uitgezonden door een armatuur dat optieken gebruikt die het licht naar de juiste locatie richten en sturen.

 • Systeemrendement

  Systeemrendement

  De combinatie van optische en thermische controle in de armatuur (armatuur lm/W) Lichtregeling Aanwezigheid/afwezigheid Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden. Daglicht De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht Constante verlichtingssterkte Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur Taak.

 • Aanwezigheid/afwezigheid

  Aanwezigheid/afwezigheid

  Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden.

 • Daglicht

  Daglicht

  De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht.

 • Constante verlichtingssterkte

  Constante verlichtingssterkte

  Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur.

 • Taak/situatie-instelling

  Taak/situatie-instelling

  De gebruiker kan verschillende scènes kiezen en de verlichting aan verschillende taken aanpassen.

 • Automatische uitschakeling

  Automatische uitschakeling

  Automatische uitschakeling zorgt ervoor dat tijdens onbezette uren alle lichten uitgeschakeld zijn.

 • Taakverlichting

  Taakverlichting

  Verlichting van het taakgebied met de juiste hoeveelheid licht.

 • Verlichtingszones

  Verlichtingszones

  De verlichting wordt in zones onderverdeeld op basis van bezettingspatronen of raamlocaties.

 • Onderhoudsschema

  Onderhoudsschema

  Het onderhoud moet worden uitgevoerd met inachtneming van de ouderdom van het product, prestatie en omgeving.

 • Verspild licht

  Verspild licht

  Alle verkeerd gericht licht is verspild licht.

 • Reflectiefactor

  Reflectiefactor

  Licht wordt weerkaatst door alle oppervlakken in de ruimte.

 • Visible Smart Metering

  Visible Smart Metering

  Resultaten van acties zijn snel te zien in verminderd of vermeerderd energiegebruik.

Thorn en Wembley Stadion zetten sport- en andere evenementen van wereldklasse goed in de schijnwerpers.

Wembley Station, een van de meest moderne en adembenemende stadions in de wereld en verbonden door EE, werd in 2007 geopend. Het werd gebouwd op het terrein van het vroegere Wembley Empire Stadium, dat in 2003 werd afgebroken. Wembley Stadium is een vierde categorie UEFA stadion waar grote voetbalwedstrijden en andere sport- en muziekevenementen worden gehouden. Met 90.000 zitplaatsen, 34 bars, 98 keukens, 8 restaurants en 688 verkooppunten voor voedsel en dranken, is het het grootste stadion in het Verenigd Koninkrijk en het op een na grootste in Europa.

Thorn is al sinds de jaren zeventig een verlichtingspartner van Wembley Stadium en verlichtte oorspronkelijk het Empire Stadium. In 2007 voorzag Thorn het nieuwe stadion van het overgrote deel van de armaturen. In 2004 kreeg Thorn na een geslaagd aanbestedingsproces het groene licht om verlichting aan Wembley Stadium te leveren met onder andere het uitvoeren van verlichtingsberekeningen voor elke ruimte en zone (behalve noodborden) met gebruik van het gespecificeerde verlichtingspakket van AG132.

Een aantal recente hoogtepunten op het gebied van verlichting omvatten: Boogverlichting

In 2014 verving Thorn de iconische boogverlichting van het stadion met een speciaal afgestemd LED-verlichtingssysteem ontwikkeld voor alle kleuren verlichting en speciale bewegende lichteffecten.

De nieuwe verlichting betekent dat de boog in een eindeloze verscheidenheid aan kleurrijke mogelijkheden kan worden verlicht. Roger Maslin, Managing Director van Wembley National Stadium Ltd, legt uit: “We kunnen de boog nu gebruiken voor grote, indrukwekkende en vermakelijke uitingen die overal in Londen kunnen worden gezien. Met zoveel verlichtingsopties zijn de mogelijkheden fantastisch. Van het kruis van St. George tot de bedrijfskleuren van onze sponsor EE en onze charitatieve partners. De verlichting is transformationeel en opwindend."

Pat Holley, Senior Lighting Designer bij Thorn, die het ontwerpschema voor de verlichting gedurende het project heeft ontwikkeld, legt uit: “Het verlichtingssysteem van de boog bestaat uit een dynamische schijnwerper met rode, groene, blauwe en witte LED-chips. 50% van de LED-chips is wit en de overige bestaan uit gelijke hoeveelheden rood, groen en blauw. Hierdoor kan de boog voor onbeperkte lichteffecten zorgen – zowel dynamisch als statisch – met kleuren die bij alle evenementen en gelegenheden passen.” Kevin Stubbs, UK Technical Manager, voegt toe: "Wat belangrijk was, was dat Wembley het nieuwe ‘wittere’ LED-wit wilde zodat dit gecombineerd kon worden met het wit van het oude metalen halogenidesysteem. Daarom moesten wij het LED-wit afstemmen om deze consistentie te bereiken."

De plaatselijke onderaannemer van Wembley, Hollandia – een expert in de toegangs- en onderhoudsbenodigdheden van de boog – heeft de nieuwe verlichting die uit 228 RGBW LED-schijnwerpers bestaat geïnstalleerd. Om de installatie te versnellen, heeft Thorn een speciale beugel gecoördineerd en ontwikkeld zodat de bestaande bevestigingsmiddelen konden worden gebruikt. Het hart van de nieuwe verlichtingsoplossing is het regelsysteem dat samen met een partner door Thorn is ontwikkeld en dat de eindeloze mogelijkheden die de LED-verlichtingsinstallatie biedt, tot leven brengt.

Veldverlichting

408 Mundial2KW schijnwerpers verlichten het geweldige veld van het stadion en bieden zes schakelniveaus, zoals:

 • Concert
 • Onderhoud/noodconcert
 • FA Klasse III
 • Premiership
 • UEFA/Nood TV-uitzending
 • FIFA/HDTV

Mundial is een krachtige doeltreffende schijnwerper voor alle sporttoepassingen en verlichting van grote oppervlakken. Met een keus aan lampmaten biedt het flexibiliteit wat betreft lumenpakket, kleurprestatie-index en kleurtemperatuur. De schijnwerpers in Wembley bereiken een schakelniveau van 63.000 lux met een gemiddelde verticale cameraverlichting naar camera van 2626 en uniformiteit van 0,7. De toegang aan de achterkant en automatische voedingsonderbreking van de Mundial zorgen voor installatie- en onderhoudsgemak.

Noel Whiffin, Key Account Manager bij Thorn Lighting legt uit dat het verlichtingsontwerp voor de veldverlichting nauwkeurig overwogen moest worden: "Een eerste bezoek aan Wembley toonde dat het gebinte aan de ene kant van het stadion dat het gedeeltelijk sluitende dak ondersteunde een obstructie voor de schijnwerpers zou vormen. Daarom hebben we met onze softwarepartner Lighting Analysts, samengewerkt om een volledig model van het gebinte van de stellage te creëren om de noodzaak om schijnwerpers na de installatie te verplaatsen te voorkomen. Het resultaat was minder dan 5% obstructie voor de schijnwerpers en een volledig verlichtingsontwerp in navolging van de FIFA-voorschriften. De schijnwerpers worden met twee bevestigingsmiddelen aangebracht – een centrale bout en een bevestigingskabel – en worden tot drie schijnwerpers hoog gemonteerd. Om verdere obstructie van aangrenzende schijnwerpers uit te sluiten, hebben we geholpen bij het ontwerp van de bovendorpels om te voorkomen dat de stralenbundels onderbroken zouden worden."

<h3Stadionverlichting

Stadionverlichting wordt toegepast voor alle zes schakelniveaus voor het veld, in verschillende reeksen en met gebruik van Troika 400W metalen halogenide indirecte en spotverlichting. Troika is een asymmetrische ‘flat glass’ schijnwerper voor 250 ontladingslampen van 600W met een instelbare lamphouder. Hij is ideaal voor sport en beperkt lichtvervuiling en schittering tot een minimum met uitstekende regeling van lichtopbrengst. Elke lampoptie levert met vier verschillende lichtspreidingen flexibiliteit en prestatie. Voor indirecte/spotverlichting van het stadion is de Troika schijnwerper aan de binnenkant van de stellage gemonteerd terwijl voor de indirecte verlichting van het dak de Troika aan de achterkant van het bovenste niveau van het stadion is gemonteerd. De verlichting van het stadion wordt voor noodgevallen door diverse voedingsbronnen van elektriciteit voorzien.

Gebruikte producten

Arch

Speciaal afgestemde RGBW LED-schijnwerper

VeldMundial
Hal, stadionTroika
GevelContrast R
Buitenkant wandVia
Ruimte onder stadionOppervlakte schijnwerper
Dienstweg en parkeerplaats vrachtwagensHipak Pro LED
Parkeerplaats vrachtwagensAquaforce LED
EE-ruimteChalice
Entreehal en receptieChalice LED