Home / Toepassingen / Case Studies / Weg en Tunnel / Troja Brug, Tsjechië

Troja Brug, Tsjechië

 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Lamprendement

  Lamprendement

  Hoe efficiënt een lamp elektriciteit in licht omzet (lm/W).

 • Ballastclassificatie

  Ballastclassificatie

  Regelt de stroomvoorziening naar de lamp (Energy Efficiency Index of EEI).

 • Lichtverdeling

  Lichtverdeling

  De specifieke lichtspreiding van Orus minimaliseert lichtverlies binnen de ruimte tussen de armatuur en de weg. Dit is met name waardevol op bruggen waar natte weersomstandigheden (regen, mist…) het licht aanzienlijk kunnen verzakken wanneer armaturen op hoogte zijn aangebracht.

 • Systeemrendement

  Systeemrendement

  De combinatie van optische en thermische controle in de armatuur (armatuur lm/W) Lichtregeling Aanwezigheid/afwezigheid Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden. Daglicht De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht Constante verlichtingssterkte Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur Taak.

 • Aanwezigheid/afwezigheid

  Aanwezigheid/afwezigheid

  Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden.

 • Daglicht

  Daglicht

  De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht.

 • Constante verlichtingssterkte

  Constante verlichtingssterkte

  Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur.

 • Taak/situatie-instelling

  Taak/situatie-instelling

  De gebruiker kan verschillende scènes kiezen en de verlichting aan verschillende taken aanpassen.

 • Automatische uitschakeling

  Automatische uitschakeling

  Automatische uitschakeling zorgt ervoor dat tijdens onbezette uren alle lichten uitgeschakeld zijn.

 • Taakverlichting

  Taakverlichting

  Elke armatuur in de opstelling heeft een specifieke taak en specifiek taakgebied. Dit maximaliseert de efficiëntie ervan. Als het licht over teveel taken en gebieden gespreid zou worden, zou dit resulteren in overmatige verlichting en lichtverspilling.

 • Verlichtingszones

  Verlichtingszones

  De verlichting wordt in zones onderverdeeld op basis van bezettingspatronen of raamlocaties.

 • Onderhoudsschema

  Onderhoudsschema

  Het onderhoud moet worden uitgevoerd met inachtneming van de ouderdom van het product, prestatie en omgeving.

 • Verspild licht

  Verspild licht

  De positionering van de E/Fact armaturen in de bogen met strenge straalbeheersing en laag gemonteerde Orus lantaarns maximaliseert nuttig licht door het minimaliseren van de hoeveelheid lichtverspilling. Dat er weinig lichtverspilling plaatsvindt, is te zien aan het diepe donker van de rivier aan beide kanten van de brug.

 • Reflectiefactor

  Reflectiefactor

  Licht wordt weerkaatst door alle oppervlakken in de ruimte.

 • Visible Smart Metering

  Visible Smart Metering

  Resultaten van acties zijn snel te zien in verminderd of vermeerderd energiegebruik.

De pas geopende Troja Brug lijkt een grote bezienswaardigheid te worden in Praag, Tsjechië. Zowel toeristen als inwoners zijn onder de indruk van de enige brug over de Vltava zonder pilaren. De unieke structuur met de boogpeeskromming is 200m lang en bestaat uit een dubbel tramspoor en vier verkeersstroken voor voertuigen, voetgangers en fietsers. De brug ziet er overdag fantastisch uit maar komt ’s nachts nog meer tot leven als het effect van de zorgvuldig ontworpen verlichting ten volle kan worden gewaardeerd.

Doel van de verlichting

De ontwerpers van Studio Koutský Architekti begrepen aan het begin van het project meteen dat het licht en de verlichting van de brug een belangrijke rol zouden spelen in het totale uiterlijk en effect van de constructie. Tijdens zijn zoektocht naar de perfecte verlichtingsoplossing, heeft de architect, de heer Kábrt samengewerkt met Walter Jagsch, verlichtingsontwerper bij Thorn Lightning, om een verlichtingsontwerp te ontwikkelen dat de complexe structuur van het web van kabels zou aanvullen.

Verlichtingsoplossing

Er werd besloten dat dramatische effecten gecreëerd zouden worden door gebruik van vier kleurtemperaturen binnen het lichtontwerp te maken, variërend van het warmste wit bovenop de boog tot het koelste voor de verlichting van de lagere delen van de constructie van de brug. In de bogen van de brug bevinden zich E/Fact verzonken schijnwerpers (2000K) in op de grond gemonteerde dozen. In combinatie met de verlichte brughangers, creëren ze een onvergetelijk beeld. Met de lage contacttemperatuur en precisie-optiek, verlicht E/Fact bovendien de tramrails. Het was een uitdaging om een oplossing te vinden voor een behuizing van de producten die veilig was, maar wel toegang voor onderhoud mogelijk zouden maken, en Thorn heeft met de architecten samengewerkt om een eenvoudige oplossing te vinden.

Er werd voor Orus armaturen gekozen om de weg en het trottoir te verlichten. Met gebruik van een 3000K kleurtemperatuur wordt een zichtbaar contrast met de verlichting van de boog gecreëerd. Het lage bevestigingspunt van Orus op 0,9m is onopvallend en zorgt ervoor dat het licht in het landschap integreert zonder af te doen aan het structurele ontwerp van de brug.

Vanwege de unieke Flat Beam® technologie, zorgt Orus voor een nauwkeurige lichtstraal die een comfortabel licht voor automobilisten levert en weggebruikers niet verblindt. Tegelijkertijd verlicht de armatuur de rijstroken van de weg, het trottoir en het fietspad. Voor onderhoudsgemak zijn de Orus armaturen in dozen met scharnieren geplaatst die op veilige wijze de bedrading verbergen.

In de reling is E/Fact LED (5700K) geïnstalleerd, zowel voor decoratieve verlichting als om de trottoirs van licht te voorzien. De armaturen zijn op 1 meter afstand van elkaar geplaatst, zodat ze gelijktijdig de zijbedekking kunnen verlichten en een uniek ontwerp met de karakteristieke contouren van de brug creëren.

Aan de voet van brug zijn aan beide kanten Contrast R schijnwerpers met anti-schittering optiek geïnstalleerd. Hun koele witte licht met een kleurtemperatuur van 5500K creëert het koelste element van de verlichtingsoplosssing. Het brugdek is zichtbaar van onderen verlicht zodat een optische illusie wordt gecreëerd dat de brug boven de rivier zweeft.

Resultaten en voordelen

Het totale resultaat is adembenemend en die indruk wordt vergroot door weerkaatsing en weerspiegeling in de Vltava. De toepassing van hoge-precisie-optiek en armaturen die energiezuinig werken garandeert de duurzaamheid van deze prachtige verlichtingsinstallatie. De heer Kábrt legt uit: “We zien nu al dat bezoekers proberen de perfecte hoek te vinden om dit nieuwe oriëntatiepunt in de stad te fotograferen. De verlichting brengt deze prachtige en complexe constructie tot leven.”

Kernfeiten

• Er werd gebruik gemaakt van een combinatie van kleurtemperaturen die variëren van 2000-5700K om een indrukwekkend lichteffect te creëren
• Gebruikte producten zijn o.a. Orus, E/Fact, E/Fact LED en Contrast R
• De Troja Brug is de enige brug over de Vltava zonder pilaren