Home / Over Thorn / News / De genomineerden voor de Zumtobel Group Awards nader bekeken: ArchiAid

De genomineerden voor de Zumtobel Group Awards nader bekeken: ArchiAid

  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
Jun 04, 2014

Wederopbouw van gemeenschappen in Noord-Japan

In mei werden de kandidaten aangekondigd op de shortlist voor de categorie Urban Developments & Initiatives van de Zumtobel Group Awards, gesponsord door Thorn Lighting. Dit jaar gaan vijf uiterst indrukwekkende projecten met elkaar de strijd aan, en één daarvan is ArchiAid, een belangrijk initiatief voor de herbouw van stedelijke omgevingen en gemeenschappen na de zware aardbeving in het oosten van Japan in maart 2011.

De aardbeving en de aansluitende tsunami hadden een desastreus effect op een gebied van 500 km aan de noordkust van Japan. De bebouwde omgeving in veel van de kleine steden en dorpen die toch al onder druk stond vanwege een slechte plaatselijke economie en een vergrijzende bevolking, was nagenoeg vernietigd.

Hoewel er tijdelijke maatregelen werden genomen om de lokale bevolking te helpen, kon het gebied hier niet eenvoudig in de staat van voor de aardbeving hersteld worden. In plaatst daarvan was een uitgebreide reconstructiestrategie nodig om industrie aan te trekken, werkgelegenheid te creëren en de plaatselijke economie een nieuwe impuls te geven.

De stad Sendai in Japan begreep de omvang van de uitdaging en richtte ArchiAid op, een ondersteunend netwerk dat architecten en lokale gemeenschappen samenbrengt om wederopbouw en economische regeneratie te stimuleren.

Architecten van ArchiAid, in samenwerking met de plaatselijke gemeenschappen, hebben masterplannen voor de wederopbouw opgesteld die de hoognodige huisvesting en openbare voorzieningen bieden en inkomsten uit toerisme zullen stimuleren. Door gebruik te maken van het collectieve geheugen van lokale gemeenschappen hebben de architecten ervoor gezorgd dat het unieke karakter van de architectuur van de regio nog generaties lang beschermd blijft.

ArchiAid draagt niet alleen actief bij aan reconstructie en regeneratie maar zet ook vraagtekens bij het beeld dat traditioneel bestaat van architecten en de manier waarop zij met de maatschappij omgaan. De architecten in het netwerk waren niet slechts stedelijke planners, maar hebben met de bevolking samengewerkt en zijn vertrouwde adviseurs geworden.

Het winnende project wordt op 22 september tijdens de persconferentie van de Zumtobel Group Awards in Londen aangekondigd. Meer informatie is te vinden op www.zumtobel-group-award.com/en/957.asp.

Copyright: General Incorporated Association ArchiAid, Japan

← Terug naar overzicht