Home / Toepassingen / Case Studies / Sport / AAMI Park, Australië

AAMI Park, Australië

  • AAMI Park, Australia
  • AAMI Park, Australia
  • AAMI Park, Australia
  • AAMI Park, Australia
  • AAMI Park, Australia
  • Lamprendement

    Lamprendement

    Hoe efficiënt een lamp elektriciteit in licht omzet (lm/W).

  • Ballastclassificatie

    Ballastclassificatie

    Regelt de stroomvoorziening naar de lamp (Energy Efficiency Index of EEI).

  • Lichtverdeling

    Lichtverdeling

    The beam distribution and throw are exceptional while the variable lamp holder position enables a choice of concentrated distributions to suit the location within the stadium structure.

  • Systeemrendement

    Systeemrendement

    De combinatie van optische en thermische controle in de armatuur (armatuur lm/W) Lichtregeling Aanwezigheid/afwezigheid Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden. Daglicht De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht Constante verlichtingssterkte Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur Taak.

  • Aanwezigheid/afwezigheid

    Aanwezigheid/afwezigheid

    Aanwezigheid: de lichten gaan automatisch aan en uit op basis van beweging. Afwezigheid: de lichten gaan automatisch uit en moeten met de hand ingeschakeld worden.

  • Daglicht

    Daglicht

    De kunstmatige verlichting reageert op het natuurlijke licht.

  • Constante verlichtingssterkte

    Constante verlichtingssterkte

    Zorgt voor het juiste verlichtingsniveau tijdens de totale levensduur.

  • Taak/situatie-instelling

    Taak/situatie-instelling

    De gebruiker kan verschillende scènes kiezen en de verlichting aan verschillende taken aanpassen.

  • Automatische uitschakeling

    Automatische uitschakeling

    Automatische uitschakeling zorgt ervoor dat tijdens onbezette uren alle lichten uitgeschakeld zijn.

  • Taakverlichting

    Taakverlichting

    The specific optical designs make long-range floodlighting a lot easier and more precise, giving great results for sport and television broadcasting while minimising glare for the spectators and players.

  • Verlichtingszones

    Verlichtingszones

    De verlichting wordt in zones onderverdeeld op basis van bezettingspatronen of raamlocaties.

  • Onderhoudsschema

    Onderhoudsschema

    Het onderhoud moet worden uitgevoerd met inachtneming van de ouderdom van het product, prestatie en omgeving.

  • Verspild licht

    Verspild licht

    Careful selection of high performance optics and good lighting scheme design mean the light spill from the stadium is minimal, which in turn minimises waste energy consumption.

  • Reflectiefactor

    Reflectiefactor

    Licht wordt weerkaatst door alle oppervlakken in de ruimte.

  • Visible Smart Metering

    Visible Smart Metering

    Resultaten van acties zijn snel te zien in verminderd of vermeerderd energiegebruik.

Het ziet eruit als een reeks van reusachtige luchtbellen

“Het ziet eruit als een reeks van reusachtige luchtbellen”, zo wordt deze landmeetkundige koepelstructuur wel eens beschreven. Dit complex, AAMI Park genaamd, is Melbourne’s beste rechthoekig veldstadion.

De moeilijke taak om deze locatie te voorzien met schijnwerpers werd door Thorn Australia met de Mundial projectoren vervuld. Deze ongelooflijk krachtige 2 kW halogeen metaaldampschijnwerpers bieden hoogwaardige verlichting die voldoen aan de strikte vereisten van internationale/nationale sport- en televisie uitzendingen (2 000 lux verticaal en 2 600 lux gemiddeld horizontaal). Hun sterktes zijn de uitzonderlijke fotometrie en de variabele lamphouderpositie die een keuze aan geconcentreerde verdelingen mogelijk maakt. Dit maakt schijnwerperverlichting op grote afstand eenvoudiger en nauwkeuriger, met een goede uniformiteit en minimale verblinding of storend licht.

Het stadion met 30050 zitplaatsen zal gebruikt worden voor de binnenlandse en internationale Rugby Bond, Rugby Liga, voetbal- en American Football wedstrijden. De locatie beschikt over een elite trainingscentrum met fitnessruimte, een 25m zwembad, kantoor- en medische faciliteiten.

De inspiratie voor het project kwam in 2005 toen Thorn samenwerkte met NDYLIGHT en COX Architects om conceptuele ontwerpen voor locaties met veldverlichting en binnenfaciliteiten te bedenken, met gebruik van downlights en lineaire fluorescentie armaturen. Vervolgens ondersteunde Thorn NDYLIGHT met technische informatie en producten voor de utilitaire en publieke ruimtes.

Het belangrijkste element voor het project was het ontwikkelen van een terreinverlichting die  opgaat in de gewenste architecturale vorm van het stadion zonder in te boeten op lichtprestaties. De Mundial schijnwerper werd gekozen als de meest geschikte armatuur en voor het complete lichtschema waren er 344 van deze projectoren in verschillende lichtverdelingen nodig. Ze zijn gemonteerd op vier hoektorens en langsheen de dakstructuur.

Het binnenhalen van het contract was een grote prestatie voor Thorn Australia en dit succes is te danken aan het toepassen van de PEC (Prestatie, Efficiëntie en Comfort) filosofie van de onderneming, het gebruik van kwalitatieve schijnwerpers en goede ontwerpstandaarden.

Tags: